Hořčík aneb nedoceněný minerál v těle

Hořčík nebo také Magnesium chelát

 

Proč je nutné hořčík doplňovat?

Hořčík je minerál, který patří mezi ty nejdůležitější minerály, které můžeme v našem těle nalézt. Tím nechci říct, že ostatní minerály nejsou potřeba, všechny mají své důležité zastoupení v našem těle, ovládají mnoho funkcí a my si nemůžeme dovolit ani jeden z nich dlouhodobě postrádat.

Zejména hořčík je jeden z nejdůležitějších právě proto, že se podílí jako faktor na stovkách enzymatických reakcí a také proto, že ho má většina populace nedostatek, což je běžný problém v dnešní době.

Potřeba po doplnění tohoto minerálu se zvyšuje spousta faktory, například na to může mít vliv životní prostředí, ve kterém žijeme. Velký vliv na to také mohou mít různé fyzické i psychické zatížení, stres, různé nemoci, nebo třeba i hlasitá hudba a mnoho dalšího. V dnešní stresové době by se dalo říci, že suplementace hořčíkem je nezbytná věc. Minimálně každý sportovec by měl hořčík nějakým způsobem doplňovat.

Spousta lidí si myslí, že jediné, co hořčík dělá je, že zabraňuje křečím, ostatně to je asi hlavní důvod, proč ho většina lidí začne používat. Ano, je pravda že hořčík nám pomáhá při boji proti křečím, ale má i mnohem větší, důležitější benefity, které ocení jak běžná populace, tak kondiční nebo vrcholoví sportovci.

Mezi projevy nedostatku hořčíku mohou být časté deprese, bolesti hlavy, brnění končetin, srdeční arytmie, nespavost, křeče a mnoho dalšího. Hořčík má totiž na svědomí spoustu funkcí v těle, proto je tak důležité ho doplňovat.

Suplementace hořčíkem nám pomáhá:

  • Zvládat každodenní stresovou zátěž
  • Optimalizovat mozkové funkce
  • K regeneraci a ke kvalitnímu spánku (zlepšuje energii, vytrvalost)
  • Působí protizánětlivě
  • Pomáhá nám při snaze redukovat tělesný tuk
  • Působí proti křečím
  • Posiluje nervovou soustavu
  • Reguluje množství cholesterolu
  • Napomáhá svalovým funkcím, proteosyntéze
  • Snižuje krevní tlak

Někdo by si mohl říci, že bude hořčík doplňovat z běžné stravy přirozenou cestou, ale tento způsob je velmi neefektivní, nehledě na to, že v běžné stravě je ho obrovský nedostatek a dotyčný by musel denně zkonzumovat neuvěřitelné množství jídla. Pro někoho, kdo je každý den fyzicky aktivní je tento způsob holý nesmysl a já vám doporučuji sáhnout rovnou po nějakém doplňku, ve kterém se nachází hořčík v kvalitní, nejlépe chelátové formě. (Sizeandsymmetry Magnesium chelát)

Co je to chelátová forma?

Chelát je látka, která může přijmout molekuly kovu, tím vzniká komplex, který si můžeme představit tak, že máme minerální látku, a ta je sevřena mezi dvěma aminokyselinami (ve vzorci aminokyselina-minerál-aminokyselina). V takového podobě jsou pak minerály schopné přejít přes trávicí trakt a jsou pro naše tělo velmi snadno vstřebatelné.

Chelátová forma hořčíku je ve zkratce pro naše tělo maximálně využitelná a je to nejefektivnější způsob, jak hořčík doplňovat.

Na trhu existuje spousta forem hořčíku, jaký si mám vybrat?

Formy hořčíku, na které si dát pozor:

  • Hydroxid hořečnatý
  • Uhličitan hořečnatý
  • Oxid hořečnatý (velmi často používaný)
  • Síran hořečnatý

Všechno to jsou anorganické formy, které nepoužívejte pro doplňování hořčíků. V jiných zemích se používají pro nějaké vedlejší problémy (zácpa, pálení žáhy, špatné trávení…)

Nejlépe vstřebatelné formy:

  • Citrát
  • Orotát
  • Glycinát (Bisglycinát)
  • Malát
  • Taurát

Konkrétně bych doporučoval formu Glycinát hořečnatý (Sizeandsymmetry Magnesium chelát). Ten představuje hořčík ve vazbě na aminokyselinu glycin. Glycin má zajímavou funkci v centrálním nervovém systému, kde zvyšuje neurotransmisi zprostředkovanou N-methyl-D-aspartátovou receptorovou reakcí a působí jako inhibiční neurotransmiter přes glycinový receptor. To má za následek uklidňující a relaxační účinek. Hořčík v této formě můžete najít právě na našem e-shopu https://www.sizeandsymmetry.cz/magnesium-chelat–100-kapsli/.

Jaký je doporučený denní příjem?

Denní potřeba hořčíku bude pro každého zcela individuální a bude záležet na mnoha různých faktorech. Ovšem abych vás neochudil o konkrétní čísla, průměrně je doporučeno denně užívat okolo 380mg. Pro ženy se udává méně, pro muže naopak více. Spousta aktivních jedinců nebo jiných osob vystavujících se faktorům, které zvyšují nároky na hořčík, bude potřeba tohoto minerálu logicky přijmout mnohem více.

Kdy hořčík užívat?

Obecně je nejlepší užívat hořčík v pozdních hodinách večer nebo brzy ráno, protože se do organismu dostává delší dobu (klidně několik hodin). Vše to záleží na konkrétní formě hořčíku. Ovšem doporučuji vám magnesium užívat vždy na lačný žaludek, abychom zbytečně nezamezovali jeho vstřebatelnosti do našeho těla.

Závěr

Pokud jste doposud hořčík nikdy nedoplňovali nebo váháte, zda se to vyplatí, tak vám ho doporučuji pravidelně doplňovat, sami uvidíte, jak to na vás bude působit a v čem všem se vaše životní úroveň zlepší. Na trhu existuje spoustu produktů, bez kterých se naše tělo zcela obejde, ale tento se neřadí mezi ně, buďte proto chytří a doplňujte hořčík v té nejlepší možné formě. (Sizeandsymmetry Magnesium chelát)


Seznam literatury
NEZNAMÝ. strenghtsensei: 21 Reasons Why You Need A Good Magnesium Supplement [online]. [cit. 5.1.2019]. Dostupný na WWW: https://www.strengthsensei.com/21-reasons-why-you-need-a-good-magnesium-supplement/
NEZNAMÝ. hormonesbalance: Which Form of Magnesium is Right For You? [online]. [cit. 5.1.2019]. Dostupný na WWW: https://hormonesbalance.com/articles/best-form-of-magnesium/
JACLYN. thefamilythathealstogether: Which Form of Magnesium is Right For You?TYPES OF MAGNESIUM: THE BEST AND WORST [online]. 6.11.2017 [cit. 5.1.2019]. Dostupný na WWW: https://www.thefamilythathealstogether.com/types-of-magnesium-the-best-and-worst/
EDWARD GROUP. globalhealingcenter: 9 Common Types of Magnesium Explained [online]. 11.1.2017 [cit. 5.1.2019]. Dostupný na WWW: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/types-of-magnesium/
JOCKERS. drjockers: What Is The Best Magnesium Supplement? [online]. [cit. 5.1.2019]. Dostupný na WWW: https://drjockers.com/best-magnesium-supplement/
WRAY, Mandry. bodybuilding: Your Expert Guide To Magnesium [online]. 30.1.2018 [cit. 5.1.2019]. Dostupný na WWW: https://www.bodybuilding.com/content/your-expert-guide-to-magnesium.html

Autor článku: Michal Houfek

Michal Houfek

Mladý, začínající sportovec, kulturista s více než 7 letou praxí v oboru. Zároveň je to vysokoškolský student převážně zaměřený na zdravý životní styl

Podobné články

Hydro protein DH32

Green Jungle

Liposomální vitamín C – až 25x lepší vstřebatelnost

SARMs

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *