Liposomální vitamín C – až 25x lepší vstřebatelnost

 

Vitamín C patří mezi notoricky známý doplněk stravy, a to napříč populací. Většina lidí ví, že citrusy obsahují i vitamin C, tak patří mezi obvyklou svačinku v nachlazení, nebo prostě jen tak, preventivně. Cíleně suplementovaný vitamin C už není až tak běžný, i tak ho ale užívá velká spousta lidí, zejména sportovců. Někteří dobře, někteří špatně. I tady je co pokazit. Dodatečná suplementace má své opodstatnění, ale nesmí to vypadat tak, že si dám ráno „šumák“, kde je napsáno vitamin C, a budu mít vyhráno. Při takovém postupu tělo nevstřebá z vitaminu C skoro nic, téměř všechno se močí vyloučí. Druhý extrém je cpát do sebe klidně 5000mg, byť kvalitního vitaminu C a čekat, že jste před nachlazením naprosto imunní. Tělo má své hranice, co se potřeby týče. Co potřebuje, to zpracuje a zbytek odchází pryč. Ideální situací by bylo, aby se dodatečně přijatý vitamin C dostal z trávícího traktu do krve, tou do celého těla, aby se pak měl kde se vstřebat. Tady ale nastává problém. Většina z dostupných „pilulek“ vitaminu C je trávícími enzymy rozpuštěna už v žaludku, takže nemá jak a kde se dostat do krve – nevstřebá se. Některé zdroje uvádějí vstřebatelnost takto podaného vitaminu C maximálně 20%, jiné jenom 10%. Shodují se na tom, že je to málo. Možné řešení nabízí liposomální forma vitaminu C.

V dnešním článku si vysvětlíme:

  • Co je to liposom?
  • V čem je výhoda?
  • Jak a kolik vitaminu C užívat?

Co je to liposom?

Zásadní otázka, jejíž pochopení je nezbytné. Liposom je uměle vytvořená kulovitá struktura. Její obal je tvořený lipidovou dvouvrstvou. Ta je obvykle tvořena fosfolipidy, které jsou mimochodem cennou výživovou složkou. Doposud se používal jako „dopravní prostředek“ pro některé vitaminy, které mohou být uloženy do liposomu. Donedávna se tato metoda využívala jen v případě schválených léčiv, využití se ale už rozšiřuje i do komerční sféry. Skvělým příkladem je liposomální vitamin C.

Jak vypadá liposom?

Liposomy jsou mikroskopické koule, které mají přirozenou afinitu k živým buňkám, protože jejich vnější vrstvy jsou složeny z fosfolipidů, které jsou prakticky identické s fosfolipidovým složením buněčných membrán. Živiny, které jsou přenášeny liposomálními „dodávacími prostředky“ velikosti nano, jsou velmi účinně absorbovány, protože jsou přirozeně „vítány“ buňkami, do kterých jsou dodávány. Právě tento bezpečný a efektivní přístup do interiéru živé buňky poskytuje příležitost k nebývalému pokroku v oblasti lidské výživy.

V čem je liposomální forma výhodná?

Výhoda spočívá v tom, jakým způsobem naše tělo tráví přijaté živiny. U všech tří kategorií (bílkoviny, sacharidy i tuky) začíná trávení již v ústech, kde je potrava mechanicky rozmělněna a smíchána se slinami. Dalším krokem je natrávení v žaludku tak, aby přes stěnu tenkého střeva mohly živiny prostoupit do krve nebo lymfy. Každá ze tří živin využívá jiné transportní cesty a je také jinak dlouho stravitelná. Jelikož liposom je útvar obalený lipidovou dvouvrstvou, je zřejmé, že trávení takovéto formy vitaminu C se bude řídit pravidly pro trávení a vstřebávání tuků. Pojďme si je tedy alespoň v kostce přiblížit.

Tuky přijímáme obvykle ve formě triacylglycerolů (TAG). Jejich trávení je ve srovnání s bílkovinami a sacharidy nejpomalejší. Mechanické zpracování začíná v ústech, následně jsou takto rozmělněné TAG působením motility žaludku dále děleny na menší částice – tomuto pojmu se říká emulgace tuků. Definitivně rozkládány jsou TAG působením enzymu lipázy, pro jejíž funkci je nezbytný proenzym kolipáza. Toto rozložení však probíhá až v tenkém střevě. Na trávení v tenkém střevě mají zásluhu také žlučové kyseliny a lecitin. Finálním produktem jsou volné mastné kyseliny, které se pomocí transportních cest dostávají do oběhu. V čem je rozdíl liposomálního vitaminu C oproti jiným? Běžná kapsle je rozložena působením žaludečních šťáv už v žaludku, obsažený vitamin C je tedy „zničen“ ještě dřív, než dostane šanci se vstřebat. Kdežto liposomální úprava projde z velké části žaludkem, jelikož se jedná o miniaturní lipidové útvary, ve kterých je vitamin C obsažen. Uvnitř uložený vitamin tedy projde kritickou částí trávící soustavy a může se v tenkém střevě vstřebat. Vstřebatelnost při takovéto úpravě se uvádí až kolem 90%. Liposom, který nese vitamin C je pak přes stěnu tenkého střeva distribuován do krve, kterou se šíří po celém těle. Navíc přechod přes tenké střevo probíhá takzvaným pasivním transportem, který se řídí koncentrací na jedné či druhé straně (ze strany s větší koncentrací přechází na stranu s menší) a nespotřebovává energii ve formě ATP, jako některé jiné živiny. Takové vstřebávání pro tělo nepředstavuje energetické nároky, je tedy výhodné.

Jak a kolik vitaminu C užívat?

Doporučená denní dávka pro běžného člověka je max 500 mg vitamínu C denně, pro ženy může být toto doporučení o něco málo nižší. V případě, že jste sportovec nebo jakkoliv jinak aktivní (i psychicky), je vhodné tuto dávku navýšit. Klidně až na dvojnásobek. Časové omezení jestli suplementovat ráno nebo večer není až tak podstatné, je důležité množství vitamínu C.

Doporučení denní dávkování by mohlo vypadat takto:

  • Běžný člověk: asi 500mg/den (obvykle pokryje strava)
  • Sportovec nebo jinak vytížený člověk: 500-1000mg/den
  • V případě akutního nachlazení, léčby, nemoci: krátkodobě klidně až 1500mg/den

Dlouhodobě vysoké dávky jsou neefektivní, přebytek vitaminu C je vyloučen a takto zvolená suplementace se může i prodražit. Negativní účinky se neprokázaly ani v případě velmi vysokých dávek. I dávky kolem 1000mg je vhodné užívat pouze při příznacích, respektive v průběhu nemoci a po jejím odeznění denní dávku opět snížit na obvyklou hranici.

Závěr

Nové technologie se naštěstí promítají i do světa doplňků stravy. Představují nový pohled na to, jak efektivně dopravit zvolený vitamin nebo minerál až do cílových tkání tak, aby byl pokud možná co nejméně poničený a tím i lépe využitelný. Liposomální vitamin C je cestou pro ty, kterým není lhostejná kvalita doplňků stravy a pokud do nich investují peníze, chtějí, aby to mělo smysl. Neefektivních doplňků existuje celá řada a my můžeme jenom doufat, že využití liposomů najde své uplatnění u mnohých jiných mikroživin, které mohou významně ovlivnit správné fungování našeho těla.

Autor článku Jiří Sup


  1. PATEL, Kamal, 2021. Vitamin C. com[online]. 7. 1. 2021 [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: https://examine.com/supplements/vitamin-c/
  2. KITTNAR, Otomar. Lékařská fyziologie. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3068-4.
  3. HICKEY, Stephen, Hilary J. ROBERTS a Nicholas J. MILLER. Pharmacokinetics of oral vitamin C. Journal of Nutritional & Environmental Medicine[online]. 13. 7. 2009, 2008(3), 169-177 [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: doi:10.1080/13590840802305423
  4. PRANTL, Lukas, Andreas EIGENBERGER a Sebastian GEHMERT, 2020. Enhanced Resorption of Liposomal Packed Vitamin C Monitored by Ultrasound. Journal of Clinical Medicine[online]. 26. 5. 2020, 2020(6) [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: doi:10.3390/jcm9061616
  5. ŁUKAWSKI, Maciej, Paulina DAŁEK a Tomasz BOROWIK, 2019. New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability. Journal of Liposome Research[online]. 2. 7. 2019, 2019(3), 227-234 [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: doi:10.1080/08982104.2019.1630642
  6. GOPI, Sreerag a Preetha BALAKRISHNAN, 2020. Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability. Journal of Liposome Research[online]. 6. 10. 2020, 2020 [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: doi:10.1080/08982104.2020.1820521
  7. MARSANASCO, Marina, Andrés L. MÁRQUEZ a Jorge R. WAGNER, 2011. Liposomes as vehicles for vitamins E and C: An alternative to fortify orange juice and offer vitamin C protection after heat treatment. Food Research International[online]. 2011(11), 3039-3046 [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: doi:10.1016/j.foodres.2011.07.025
  8. AKBARZADEH, Abolfazl, Rogaie REZAEI-SADABADY a Soodabeh DAVARAN, 2013. Liposome: classification, preparation, and applications. Nanoscale Research Letters[online]. 22. 2. 2013, 2013 [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: doi:10.1186/1556-276X-8-102
  9. SUP, Jiří, 2020. Jak bojovat proti nachlazení a nemocem? Blog.sizeandsymmetry [online]. 26. 10. 2020, 2020 [cit. 2021-03-07]. Dostupné z: https://blog.sizeandsymmetry.cz/doplnky/zakladni-vitaminy-pro-nase-telo-1-dil/

Jiří Sup

Mám ukončené bakalářské studium oboru regenerace a výživa ve sportu na Masarykově Univerzitě v Brně a pokračuji v navazujícím magisterském studiu oboru kondiční trenér. Baví mě téměř všechny sportovní aktivity, nepohrdnu kolektivními hrami, ani individuálními. Primárně se věnuji vzpírání, ve kterém závodím za TAK Hellas Brno. Zajímám se jak o pohyb, tak o stravu a doplňky výživy. Snažím se na sportovní trénink a stravu pohlížet racionálním způsobem, přičemž mým hlavním cílem je, aby byly tyto dva neoddělitelné aspekty pochopitelné pro co nejvíce lidí.

Podobné články

Hydro protein DH32

Green Jungle

SARMs

Základní Vitamíny pro naše tělo 2.díl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *